TEAM SDCD 2303

- Vi utbilder hundar att hjälpa människor

Vem är TEAM SDCD 2303?

Team Scent Detection Cadaver Dog 2303


Team SDCD består av 4 permanente medlemmar från Skåne. Jag har satt ihop samt utbildat teamet jag är bekväm att arbeta med och resten av ”teammates” inkluderas efter behov. Teamet samarbetar över gränserna och behöriga myndigheter är också en del av nätverket.


Att vara ett team och träna ofta på en och samma sak med lika som olika hundar är en enorm styrka och väldigt viktigt, och alla bidrar vi med olika kompetenser från olika områden. Vi är lika, fast enda olika på ett bra satt, vilket gör att vi tillsammans blir ett bra team!

 

Presentation av TEAM SDCD 2303:

 

RayRay, Aussie, 9 år, förere Karina M. N.

Dante, jakt labrador, 4 år, förare Peter och Sandra B.

Tilly, jakt springerspaniel 1,5 år, förare Karin L.

Rocky, jakt springer spaniel 1,5 år, förare Karina M. N.


Vem är jag: Karina M. Nielsen, född 1973:

Efter en del år inom försäljning i servicebranschen samt en större utomlandsresa började jag i 1996 min utbildning inom djurvärlden i DK. Mycket arbeta och många jobbs med många spännande olika djurarter runt omkring i zoo’s och djurparker inom olika områden. I 2007 flyttade jag till Sverige pga jobb på ett Naturbruksgymnasium vilket också innebar att utbilda gymnasiets elever inom hundområdet, och det var här jag började jmin resa inom sällskapsdjurens värld, nämligen hundarnas.


Med mig till Sverige hade jag min egen första hund, Baxter - också en Aussie. Jag hittade mina egna väger igenom systemet, inhämtade mer kompetens, gjorde egna schema och utbildningsplaner att arbeta efter och förutom en 1 årig vanlig instruktörsutbildning hos Hand med Hund samt en 1 årig Service- och Signalhundsintruktörutbildning hos SOS i Sverige tog hundarna mig också till en hel ny fantastisk värld, nämligen den som handlar om hundar och deras nosarbete.


Idag, som egen företagare helltid sedan 2011 med företaget You & Your Dog - Have Fun, jobbar jag nästan uteslutande med hundkurser omfattande någon form av nosarbete. Jag är dessutom instruktör och domare inom hundsporten Nose Work, jobbar fortfarande med diabeteshundar, lydnad däremot m.m. överlåter jag idag gärna till någon annan duktig instruktörkollega fast har emellanåt enstaka kurser i detta.


I stora drag handlar alt mitt arbeta idag om hundens nos och att utvecklas och lyckas tillsammans med deras förare inom olika områden inom nosarbete.


Jag vill tillägge att jag i många år var övertygat om att jag var en duktig tränare, dock annorlunda på mitt sätt. Det var och är jag fortfarande, fast saker och ting ändrar sig och idag är det inte så mycket jag som tränar hundarna – jag tittar på hundarna och låter dom lära mig, vilket i övrigt också till en stor del gäller människor. För mig finns där aldrig bara en variant, där finns alltid fler väger till Rom, och det kan vara olika vad som passar olika hundar och deras förare. Jag är också övertygad om att ingen uppnår något vid att göra som alla andra, det gäller att hitta egna väger, tro på det man gör och inte minst på sig själv. Att alltid fortsätta utbilda sig är ännu en viktig faktor, aldrig blir vi klara med att lära oss. Störstadelen av min fortbildning sker i USA och så har det varit i en hel del år, även på den tiden vart jag jobbade med djurparksdjur.


Min träning inom just cadaver- eller liksökshund och  omhandlande ämnen blev först aktuellt under en 1-årig specialsöksutbildning på Hundcampus i Hällefors hos Lennart Wetterholm i 2020. Här var det tänkt att alla campusdeltagare själva skulle hitta något specifikt att träna på med egna hunden. I början var min hund, RayRay, egentligt enbart tänkt som en cadaver vattensökshund, inte pga andra händelser eller olyckor, fast ett eget enormt intresse inom området.


Det att jag nu kunde nörda ner mig på riktigt i minsta detalj med min egen hund, utveckla och testa egna planer inom ett annat ganska omfattande område, inte bara kantarellen, tryffeln, borttappade saker eller jakt som vanligt, men kanske till och med kunna vara en tillgång eller resurs för andra, det var just dét detta handlade om – och att JAG äntligen kunde få träna med EGEN hund på mitt egen nördiga nivå och inte "bara" hjälpa andra att träna deras hundar.


Frågan som uppstod under resan var så klart:  Är detta huvudtagen möjligt?  Svaret var och är: JA! Och förutom vattendelen som det hela började med tog det mig så mycket längre än bara det och gav mig så mycket mer kunskap inom olika ämnen än någon någonsin kan tänka sig. Dock blev det inte bara vid min egen hund - för att komma dit jag är idag var jag tvungen att göra en egen anpassad utbildning och utbilda ett helt team. Vem hade trot det? TACK!


Idag är jag i gång med hund nummer 2 inom detta område, Jakt Springern Rocky, och om allt går väl väntar en certifiering för Rocky, Dante och Tilly inklusive förare till hösten där helt och hållet är utvecklat och designat till just ovanstående områden inom ett helt specifikt anpassat utbildningsprogram.


Mer om min verksamhet och kurser hittar du på websidorna: 


www.nosework.info

www.youandyourdog-havefun.se

www.diabeteshund.dk


Delprov 1, Cadaver Dog Detection

december 2023, Rocky 14 mdr.

Hur tränar vi?

Först och främst håller vi på med belöningsbaserad träning. Vi använder mat, leksaker samt lek och bus som belöning inklusive social belöning.

Vår träning är baserad på en bra grundträning, därnäst forläggs träningen i de realistiska miljöer hundarna ska kunna utföra deras arbeta i - alla förare måste föra journal över deras träning. 


Utbildning

Under dagarna 3. och 4. maj 2023 hade vi i under årskursutbildningen i Scent Detection utbildning av Fred Helfers från USA.